In de Sinterklaastraditie speelt Zwarte Piet een belangrijke rol. Naar zijn oorsprong wordt al decennia zonder veel succes gezocht. Op deze site wordt voor het eerst een aannemelijke ontstaansgeschiedenis gepresenteerd. In het artikel (27 pagina’s) wordt beschreven hoe, wanneer en waarom Zwarte Piet is ontstaan. Hier volgt een samenvatting.

Eind november 1623 komt piraat Murad Raïs, alias Jan Jansz van Haarlem met twee schepen en ongeveer 100 piraten aan boord aan in de haven van Veere. Deze gebeurtenis bevat alle elementen die het Nederlandse sinterklaasverhaal verschillend maakt van alle andere sinterklaaslegendes.

De aankomst per stoomboot, de herkomst uit Spanje, de menselijke figuur van Zwarte Piet, de kleding van Zwarte Piet, de kist met geld die Sinterklaas bij zich heeft, de stoute kinderen die mee terug gaan en de afwezigheid van een verhaal over het vertrek van Sinterklaas kunnen hiermee worden verklaard.

Het bezoek van de piraten zorgt in Veere voor een onvergetelijk sinterklaasfeest in allerlei opzichten. De verhalen hierover vermengen zich in de jaren erna met het oorspronkelijke sinterklaasverhaal. Vanwege de reformatie wordt hier niet over gepubliceerd en is er vanuit geschreven bronnen niets meer over bekend. Eeuwenlang wordt in overgeleverde sinterklaasverhalen, binnen een groter wordend deel van Nederland, de Sint begeleid door zowel duivels als piraten. Hiervoor zijn aanwijzingen gevonden in de vorm van beelden, namen die aan de begeleiders van Sinterklaas worden gegeven en ook in de verspreiding van de legende over Nederland.

Begin 19e eeuw mag men zich weer, als gevolg van godsdienstvrijheid, in het openbaar als bisschop verkleden. In eerste instantie ontstaan er verschillende vormen van het sinterklaasfeest. Er is een Sint met duivels en piraten, een Sint met een gecombineerde duivel-piraat en een sint-duivel-piraat als een enkel figuur. Ze zijn allemaal mogelijk. Jan Schenkman kende de feesten in Amsterdam. Hij heeft rond 1850 een interpretatie populair gemaakt met een Sint en een begeleider waarin de duivel en de piraat zijn samengevoegd tot één figuur.

Schenkman en de vroege sinterklaasvierders maakten wel een vergissing. In plaats van een blanke Afrikaan met een zwart gezicht tekenden ze een zwarte Afrikaan. Zwarte Piet is geen slaaf en ook geen page. Integendeel, voor de helft is hij een zwarte duivel en voor de andere helft een blanke islamitische slavenhandelaar.