Over de auteur, Michiel de Jong.

In de zomer van 2017 las ik een blog waarin gesuggereerd werd dat Zwarte Piet eigenlijk een piraat is. Mijn interesse was meteen gewekt. Ik ontdekte dat dit gerucht al langer bestaat, maar dat niemand het ooit heeft onderbouwd.

Mijn onderzoek begon spontaan, vanuit nieuwsgierigheid. Ik heb geen achtergrond in historisch onderzoek. Ik had ook niet meer dan gemiddelde kennis over tradities, het sinterklaasfeest of piraten.

Ik heb mezelf afgevraagd: Op welke momenten in de geschiedenis zijn er in Nederland piraten aan land geweest? Ik ontdekte dat Murad Rais eind november aankwam. Precies in de periode van de intocht van Sinterklaas. Dit feit was voor mij aanleiding om verder te graven naar aanwijzingen voor deze oorsprong van Zwarte Piet.  Ik heb dit onderzoek met veel plezier uitgevoerd. Ik hoop dat er historici zijn die op basis hiervan verder onderzoek gaan doen.